Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A (majdnem) túlmelegedett szappan története

2015. 10. 26. 00:00:00
A (majdnem) túlmelegedett szappan története

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy bejegyzés a Szappandoboz Facebook oldalán, amiben az író örvendezett a hűvös időnek, mert akkor állítólag nehezebben melegednek túl a szappanok.

Másnap aztán szappant öntött, és láss csodát... majdnem baj lett!

Kint esik, alig 12-13 fok, bent nagyon takarákon megy a fűtés. Elfogyott a szappan, próbáljunk ki egy új receptet, mi baj lehet belőle? Két kalkulátorra is ráeresztettem a receptet, az INS az érték alatt van, de majd trükközünk a vízzel... (az INS a szappan szilárdságát mutató szám, minél nagyobb, annál keményebb a szappan. Ideális esetben 136-176 közötti az értéke. Az én szappanomé 132 volt)

Íme az ominózus szappan recept

  • 250 g kókuszvaj
  • 250 g pálmavaj
  • 500 g napraforgó olaj
  • 141 g NaOH
  • 350 g ioncserélt víz

A lúgot feloldottam, a biztonsági intézkedéseket szem előtt tartva. Az olajokat összemelegítettem. Botmixerrel kevertem, és egy kicsit nehezen akarta azt a bizonyos sodós-pudingos állagot felvenni. Sebaj- gondoltam- majd a citromfű-menta illóolaj kombináció megsegíti a helyzetet, mert ettől mindig hamar szokott pudingosodni. Most nem így lett, erre azzal nyugtattam magam, hogy majd nem gélesedik, nem kell a hidegre rohangálni vele. Kiöntöttem, és amíg a másik adagot készítettem, folyamatosan ellenőriztem. Szépen szilárdult, alig volt meleg, gélesedésnek, szétválásnak semmi nyoma.

A másik adagot ugyanezzel a recepttel, Cucumber illatolajjal és a konyhaablakban parlagon növögető aloe verával készítettem el. Az olajokhoz adtam a feldarabolt aloe leveleket, és egy kicsit megturmixoltam, utána öntöttem hozzá az illatot és a hűtött lúg oldatot. Ez talán egy kicsit könnyebben állt össze.

Mire kiöntöttem, az első adag kicsit melegebb lett, de nem aggódtam, mert nem volt FORRÓ.

Kb fél óra múlva ez a látvány fogadott:

gélesedő háziszappan masszaMind a négy tejesdobozban tetőtől talpig átgélesedett a szappanmassza! Nem folydogált rajta olaj, így reménykedtem, hogy egyben maradnak középen is, de azért hanyatt-homlok vittem ki a teraszra, hogy lenyugodjanak a kedélyek.

Komolyan aggódtam, mert semmi jele nem volt a melegedésnek, a tejesdobozok nem voltak melegebbek, mint ami a szappanosodáshoz feltétlen kell.

24 óra múlva még annyira puhák voltak, hogy nem vágtam fel mindet, csak az egyiket, mert tudni akartam, hogy egyben maradtak-e. Olyan puha volt, hogy a végét úgy bányásztam ki a doboz aljáról, és gyúrtam belőle a gombócot.

 

Ezen a képen jól látszik, hogy milyen "szőrős" a tömb széle, szinte kenhető volt a külső 1 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Felvágás után látszott, hogy tényleg majdnem baj lett, mert a belsejében már ott voltak a mini olaj buborékok. Ezeket húzta el a kés kis csíkokká.

 

 

 

 

 

 

 

A konklúzió: már sokszor megfogadtam, most végleg: nem szabad tejesdobozba szappant önteni. Kontrolálhatatlan a hőmérséklete, macerás kiszedni, és valljuk be, nem a legszebb a formája.

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog