Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Biztonsági előírások

Biztonsági előírások

Bár már vannak információk az oldalon a szappankészítés körüli biztonsági előírásokkal kapcsolatban, fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmeteket néhány fontos dologra a lúggal és a friss szappannal kapcsolatban.

Bár már vannak információk az oldalon a szappankészítés körüli biztonsági előírásokkal kapcsolatban, fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmeteket néhány fontos dologra a lúggal és a friss szappannal kapcsolatban.

Milyen tüneteket okozhat, ha a bőröd erősen lúgos anyaggal találkozik?

 1. Ha a szilárd lúg rámegy a bőrödre, akkor először enyhe irritációt fogsz tapasztalni. Viszket, olyasmi, mintha csalán csípett volna meg. Ha ekkor nem mosod le ("befejezem, amit csinálok") egy két percen belül erősen égetni fog. Ezt ne várd meg!
 2. Ha folyékony lúgos oldat (oldott lúg vagy szappanmassza) cseppen a bőrödre, akkor nagyon rövid időn belül éget, szabályos égési sérülést okozhat, ha nem mosod le amíg csak enyhén csíp.
 3. A friss szappanmassza lúgos! Az is okozhat égési sérüléseket! Az egy napnál régebbi szappanmassza megfogás után pár perc múlva nagyon kiszárítja a bőrt.
 4. Ha a szemedbe kerül lúg vagy lúgos oldat, akkor az a látásodat is komolyan veszélyeztetheti.
 5. Ha a lúgos anyag textilre, fára vagy nem rozsdamentes acél eszközre kerül, az a színét/felszínét kimarja.

 

Vedd komolyan, és tartsd be az alábbi óvintézkedéseket!

 • A lúgot mindig gyerektől elzárt helyen, jól záródó (és nehezen nyitható) helyen tároljuk, szilárd, kristályos állapotban.
 • Csak kesztyűvel nyúljunk hozzá!
 • Ha a szilárd lúg a kezünkre ment, a munkahelyet biztonságban hagyva, a legrövidebb időn belül hideg vízzel mossuk le!
 • A lúg oldását hosszú ruhában végezzük (zárt cipő, hosszúnadrág, hosszú ujjú pulóver)!
 • A lúg oldásához mindig használjunk védőszemüveget!
 • Ha a palack felfújódik, azonnal nyissuk ki! Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább nyitott edénnyel dolgozzunk! Engedjük tele a mosogatót hideg vízzel, és abban kevergessük a hűteni kívánt lúgot! Ilyenkor nem árthat a porálarc használata, ez elnyel valamennyit a lúg gőzeiből. Segít az is, ha bekapcsoljuk a szagelszívót.
 • Ha a lúg, vagy a szappanmassza a kezünkre folyik, a munkahelyet biztonságban hagyva, a legrövidebb időn belül hideg vízzel mossuk le!
 • Ha kis mennyiségű lúg, vagy a szappanmassza a ruhánkra folyik, a munkahelyet biztonságban hagyva, a legrövidebb időn belül húzzuk le magunkról. Mi mossuk meg a ruha alatti esetleges lúgos bőrfelületet. A ruhát simán beledobhatjuk a mosógépbe, vagy hideg vízzel, mosószerrel (szappannal) kézzel is kimoshatjuk.
 • Ha nagy mennyiségű lúg folyik a ruhánkra, azt a munkahelyet biztonságban hagyva, a legrövidebb időn belül húzzuk le. Álljunk a tus alá! A ruhát sok hideg vízzel öblítsük át, majd szárítsuk meg!
 • Ha nagy mennyiségű szappanmassza folyik a ruhánkra, azt a munkahelyet biztonságban hagyva, a legrövidebb időn belül húzzuk le, Álljunk a zuhany alá. A ruhával sok baj nem történhet, bármikor kimoshatjuk...
 • A friss szappan még nagyon lúgos! A masszára is nagyon figyeljünk! A friss szappant csak kesztyűben érintsük meg!
 • A friss, még érő szappant is tároljuk gyerektől védett helyen! 
 • Ha a friss szappanhoz kesztyű nélkül nyúltunk hozzá, azt elég alaposan megmosni. Hosszabb érintkezést (kesztyű nélkül felvágást) lehetőleg kerüljük.

Remélem azért nem ijesztettem meg senkit! a szappankészítés nem veszélyes dolog, de azért "jobb félni mint megijedni". A biztonsági előírások betartásával tökéletesen biztonságosan, és baj nélkül készíthetünk el mindent, amit szeretnénk.

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés