Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Lázas, vagy megfázott? A szappan és a hőmérséklet

2015. 12. 02. 10:53:41
Lázas, vagy megfázott? A szappan és a hőmérséklet

Ijesztő jelenségeket tud produkálni némely szappan a kiöntés utáni órákban. Színt vált, izzadni kezd, elfehétedik vagy zselés állagot vesz fel. Melyik baj és melyiktől nem lesz semmi probléma? Mikor kell betakarni és mikor kell hűteni? Mi lesz, ha nem teszem időben, amit kell?

Nézzük meg a legfontosabb tényezőket!

1. A szappanrecept

Érdemes mindig valamilyen kalkulátorral ellenőrizni az új receptet kipróbálás előtt, hogy legalább az INS érték tartományon belül legyen. Ez azért fontos, mert ha túl alacsony az érték, akkor egy örökkévalóság alatt sem lesz szilárd a szappanunk, ha túl magas, akkor már a botmixerre feltekeredik a massza, és nehéz lesz formázni. Magyarán szólva: ha túl sok szilárd olaj van a szappanban, akkor az nagyon hamar összeáll, akár a keverőtálból is kézzel kell majd kiszedni és formára gyúrni, vagy esetleg a formában kezd el zselésedni, izzadni, túlmelegedni.

 

2. A szappanillatok, illóolajok, adalékok

A szappanhoz adott adalékok is változtatják a szappanmassza hőmérsékletét. Azok az illóolajok és fűszerek, amik melegítenek, a szappanmasszát is melegíteni fogják, pl fahéj, szegfűszeg. A Szappandoboz boltban található illatolajok változó mértékben melegítenek, minden szappan illatosításnál óvatosan adagold ezeket az anyagokat a szappanmasszához!

Bánj óvatosan ezekkel, és nem lesz semmi gond!

 

3. Külső hőmérséklet és a szappankészítés

Evidens, hogy ha melegebb a levegő, akkor a szappanod is nehezebben hűl ki, viszont csak a kánikula miatt nem fog túlmelegedni egy olyan recept, ami átlagos hőmérséklet mellett jól működik.

A hideg is befolyásolja a szappanmasszát, meg tud fázni a szappan. A kicsi szilikonformába öntött szappant mindig takard be egy törölközővel!

 

Mire kell figyelni?

Túlmelegedés: A szappan izzadni kezd, a közepén akár el is indulhat egy üveges, zselés kör alakú elszíneződés. Ha ezt látod, tedd a szappant hidegre: hűtőbe, teraszra kb. 5-10 percre, amíg abba nem hagyja. A pici cseppek általában felszívódnak. Ha nem lépsz időben, a szappanmassza szétválhat, és felvágáskor csorog belőle a lúgos-olajos trutymó. Ilyenkor általában kuka a szappan.

Megfázás: Ez általában a kis szilikonformáknál vagy túl lágy recept+ hűtő illóolajok (menta, citromfű) tud előfordulni. Nem A szappan tetején másnapra jellegzetes, morzsalékos fehér por jelenik meg, nehéz kiszedni a formából, lágy és nyúlós a szappan. Ilyenkor nyugodtan hagyhatod még a formában, érleléskor pedig kiemelten ügyelj arra, hogy jól szellőzzön a szappan+ egy kicsit tovább kell érni hagyni.

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog