Elsősegély a száraz hajnak

2014. 11. 09. 11:59:51
Elsősegély a száraz hajnak

Nagyon sok dolog befolyásolja azt, hogy kinek milyen minőségű a haja: genetika, táplálkozás, hormonális állapot, életkor, időjárás, stb. Van, aki nem szereti, ha túl zsíros, van, aki a színével nincs kibékülve, van, aki göndör hajat szeretne, van, aki simát. Ezek egy részén lehet segíteni ideig-óráig, de van, mivel egyszerűen meg kell békülni.

A Szappandoboznál az új kedvenc a hajállag-javításban a hajolaj, meg is mutatjuk, hogy mi ez, és miben segít!

A családban majdnem mindenkinek sötét a haja, és a szög egyenestől az extrém göndörig minden változat megtalálható. Az egyenes hajjal rendelkezők általában igen jól tolerálják a szappanos hajmosást, de a hullámos és göndör hajúak nem. Ez a hajtípus eleve hajlamos a kiszáradásra, töredezésre, ezért nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk, ápoljuk és formázzuk!

A szappan sok próbálkozás ellenére sem jött be, nagyon sprőddé, és fénytelenné teszi a göndör hajat, hiába a savas öblítés és a hajbalzsamok. Sajnos kell a sampon, ami lehet saját készítésű is, ha nem szappan alapú. A loknikat legkönnyebben hajzselével vagy hajhabbal lehet fixálni, illetve a kis szálló, mindenfelé meredező szálakat kordában tartani, de ezek nagy része is szárít! Tehát valami plusz kell, hogy a göndör haj is értékelhető tudjon maradni. Az alábbi receptekkel a száraz, fénytelen hajat nagyon szépen újjá lehet éleszteni, a haj újra fényes, rugalmas és kezelhető lesz tőle.

 

Tippek a száraz haj ápolására

TIPP#1: ricinus olajos hajpakolás
Kicsit maszatos művelet de pár havonta megéri a macerát! Langyosíts meg annyi ricinus olajat, amivel át tudod itatni a teljes hajkoronád. Ha nagyon ragacsosnak találod elsőre, akkor 50-50% arányban kever olíva olajjal! Masszírozd be a tincseidbe az olajat! Tekerd körbe a fejed egy nejlon zacskóval, majd egy törölközővel. Hagy a fejeden ameddig csak bírod! Minimum egy órát érdemes így eltölteni, de ha megy, akkor akár aludhatsz is a ricinus olajos pakolás alatt.
Samponnal jó alaposan mosd ki a pakolást a hajadból. Ne ijedj meg, ha többször kell átmosni, mint általában! Ha teheted, hagyd levegőn megszáradni a hajad, vagy nagyon kíméletesen szárítsd meg.

TIPP#2: tojásos hajpakolás
Ez is maszatos, de nem kicsit másképp. Keverj ki 1-2 tojássárgáját (hajhossztól függően) mézzel, és a kedven olajoddal! Ez lehet argán olaj, jojoba olaj, olíva olaj, ricinus olaj, vagy ezek keveréke. Az olajokat langyosítsd meg, hogy szépen összekeveredjenek, és folyamatos keverés mellett öntsd a felvert tojásokhoz, használhatsz kézi vagy gépi mixert is. Egy kicsit hígabb keveréket fogsz kapni, mint a majonéz. A kész pakolást masszírozd a hajadba, és dunsztold be, mint a ricinusos pakolást. Hagyd a hajadon 1-2 órát, vagy még tovább, és mosd ki! Ezt egy kicsit könnyebb lesz kiöblíteni, mert a tojásnak eleve van egy kis emulgeáló/tisztító hatása.

TIPP#3: könnyű olajos hajformázás
A hullámos és göndör hajat muszáj valamivel kezelni, hogy száradás után ne legyen olyan, mintha az embert megcsapta volna az áram. Ha száraz a hajunk, akkor pláne oda kell figyelni a hajformázáskor használt termékekre és módszerekre! A hajszárítót vagy felejtsük el, vagy langyosra állítva, kis fokozaton használjuk.
A még nedves hajba masszírozzunk egy könnyed olajkeveréket, és ezután magában, vagy csavaróra tekerve hagyjuk megszáradni!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hajápoló olaj recept

  • 30 ml olíva olaj
  • 10 ml argán olaj
  • 10 ml jojoba olaj

Kicsit langyosítsd meg az olajokat, keverd meg, és töltsd üvegcsébe! Ez egy bevált keverék, de nyugodtad helyettesítsd az olajokat mással, úgy is hatékony lesz! Ha igazán lenyűgöző tincseket szeretnél, akkor illatosítsd a keveréket a kedvenc illóolajoddal vagy illatoddal!

Tartalomhoz tartozó címkék: kencekészítés blog