Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Bársonyos, vagy cserepes, mint a háztető?

2014. 10. 17. 10:47:38
Bársonyos, vagy cserepes, mint a háztető? Van, aki utálja, nem bírja elviselni magán, van, aki 10 percenként használja. Van olyan, aki csak a hideg idő beálltával szedi elő, vagy akkor, amikor a szél már cserepesre fújta a száját; de igazából egész évben hasznos kis jószág: az ajakápoló. Ha van egy jó kis receptünk, akkor nem kell vele sokat vacakolni, mert egyszerre jó sokat le lehet gyártani, és nem is drága. A nagyon igényeseknek lehet egy téli és egy nyári verziója is.

Az ajakápoló a masszázsolaj után talán a legkönnyebben elkészíthető kozmetikum. Itt még nem kellenek bonyolult alapanyagok, nincs szükség tartósításra, és így is nagyon hatékony és kényeztető terméket tudunk előállítani. Van egy receptünk, amit évek óta változtatás nélkül készítünk el, de azért adok alternatívákat is.

A legegyszerűbb ajakápoló receptje

  • 10 g méhviasz
  • 40 g pálmavaj
  • 10 g folyékony olaj (a kedvenced, mi általában olívát szoktunk használni)
  • 10 g sheavaj
  • 3 csepp édesnarancs illóolaj
  • 3 csepp menta illóolaj

Ha a méhviasz nem pasztilla, akkor érdemes feldarabolni, hogy hamar olvadjon. A hozzávalókat összemérjük egy edénybe, vízfürdőn homogén állagúvá olvasztjuk. Ha nagyon forróra sikerült, akkor picit várjunk még az illóolajokkal, hogy ne tegye őket tönkre a hőmérséklet. Ha minden benne van, akkor kis ajakápoló tubusokba, mini tégelybe töltjük, és pár perc múlva már használható is!

A végeredmény egy krémes, elég könnyen olvadó, de nagyon jó ápoló tulajdonságokkal rendelkező ajakápoló lesz. Mivel mi ajakápolót nyáron nem nagyon használunk, ezért nem gond, hogy kicsit puhább, de mutatok pár trükköt, hogy hogyan lehet olyan variációt készíteni, amivel az állagát színét, vagy éppen az ízét személyre szabhatjuk.

 

Variációk ajakápoló receptre

Keménység: A fenti receptet kétféleképpen tehetjük kicsit szilárdabbá. Az egyik variáció, hogy a méhviaszt a sokkal  keményebb állagú karnauba viaszra cseréljük. Ebből a viaszból kb. fele annyi kell, mint a méhviaszból, de mégis egy lassabban melegedő termék lesz a végeredmény. A másik  lehetőség, hogy a krémes pálmavajat kakaóvajra cseréljük. Így is egy sokkal szilárdabb, nehezebben olvadó ajakápolót kapunk.

Szín: Az első lépés, ha színezett ajakápolót készítesz, hogy a sárga viaszt cseréld fehérítettre, mert így lesz szép színe a tubusban is. Ellenkező esetben számolj azzal, hogy az ajakápolód alapszíne élénk sárga. Ha természetes színezékekben gondolkodsz, akkor csak olyat tudsz használni, ami zsírban oldódik, a cékla vagy gyümölcsporok sajnos nem fognak működni. A legnépszerűbbek a kozmetikai pigmentek vagy a mica porok. Ezekkel tartós és látványos színhatást érhetünk el, akár rúzsként is funkcionálhatnak az így készült házi ajakápolók.

Íz/illat: A gyerekek kedvence a csokis ajakápoló, olyannyira, hogy simán meg is eszik, ha nem vagyunk elég éberek! (nem lesz tőle bajuk) Ehhez valamelyik szilárd olaj egy részét helyettesítsd sötét étcsokival. Plusz finomság lehet egy menta-csoki vagy narancs-csoki variáció, amit illóolajokkal érhetünk el. Gyümölcsös vagy egyéb ízeket az élelmiszeriparban használt (szintetikus) ízesítőkkel készíthetünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kencekészítés blog