Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Karácsonyi szappanok

2014. 11. 18. 11:40:40
Karácsonyi szappanok

Lassan jön a karácsonyi hajrá a szappankészítésben. Mindenki a legjobbat szeretné adni a számára fontos embereknek, ezért az ajándékba készített szappant is a legelőnyösebb állapotában, éretten, illatosan, habzósan szeretnénk átadni. Ehhez bizony kell a 4-6 hét, így Advent első hete az utolsó, amikor még érdemes nekiugrani a hagyományos szappanok készítésének, mert azok jó eséllyel megérnek Szentestére.

De mitől lesz karácsonyi egy szappan? Igazából nem is kell, hogy az legyen, de ha ez a szíved vágya, akkor itt van 3 tipp, hogy hogyan adhatsz igazi karácsonyi hangulatot a szappanodnak:

 

1 karácsonyi szappan TIPP: használj fűszereket!

Minden olyan fűszer, ami a mézeskalácsba, karácsonyi sütibe kell, az mehet a szappanba is. A recepteden nem is kell változtatni, csak az adalékokkal kell játszani kicsit, és így készülhet:

  • fahéjas szappan
  • szegfűszeges szappan
  • ánizsos szappan
  • mézeskalács szappan
  • narancsos szappan
  • stb.

Az összekevert szappanmasszába tegyél kevés őrölt fűszert, vagy csak a tetejét szórd meg vele! Ha csak a fűszereket használod, akkor is lesz egy kis illata.

Amire nagyon figyelj, hogy ezek a fűszerek mind melegítik a masszát! Érdemes pici, szilikon formába önteni, vagy ha tömböt szeretnél, akkor az első pár órában többször ellenőrizd, hogy nehogy túlmelegedjen!

 

karácsonyi szappan TIPP: használj illatokat!

A legkézenfekvőbb, ha a fenti fűszerek illóolajait (is) használod. Ezzel vagy helyettesítheted, vagy kiegészítheted az őrölt fűszereket. Nagyon finom, tartós illatokat érhetsz így el.

Itt is nagyon figyelj arra, hogy a melegítő fűszerek+ a melegítő illóolajok villám gyorsan szilárdítják és melegítik a szappanmasszát! Figyelj a szappanokra, nehogy a kukában landoljon a karácsonyi ajándék!

Egy kicsit lazábban lehet karácsonyi illatot varázsolni a háziszappanokba a szintetikus illatokkal. Bár ezek között is van olyan, ami melegíti a masszát, nem lesz olyan drasztikus a hatás, mint az illóolajokkal. Ha te vagy az ajándékozott nem ragaszkodtok a teljesen natúr termékekhez, akkor érdemes kipróbálni egyet-kettőt!

 

3 karácsonyi szappan TIPP: formázz karácsonyosra!

Shrek óta Mézi a legnépszerűbb karácsonyi süti figura. Ha megvan a kiszúró forma, vagy egy körbevágható sablon, akkor szappanból is nagyon könnyen elkészítheted; de természetesen nem csak Mézi szappant, hanem a hagyományos karácsonyi mézeskalács formákat is.

1. Készítsd el a szappanmasszád, amit színezz világos barnára, pl. mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy kevés kakaóporral!

2. Illatosítsd ízlés szerint.

3. Öntsd egy lapos tepsibe, és ott hagyd megszilárdulni!

4. Másnap mézeskalács formákkal, vagy sablonokkal vágd tetszés szerint!

5. Készítsd habszappant az írókázáshoz:

  • 21 g NaOH-ból és 58 g ioncserélt vízből készíts oldatot, és teljesen hűtsd ki!
  • 50-50 g kókuszvajat, pálmavajat és sheavajat hidegen verj kemény habbá!
  • keverd hozzá a hideg lúgot!

Az így kapott szappanmasszát töltsd nejlonzacskóba, vágj ici-pici lyukat a sarkába, és díszítsd a kész Mézi szappanokat, csengettyű szappanokat, mikulásokat és hóembereket!

Önálló ajándéknak is szuperül néznek ki, de akár ajándékkísérők is lehetnek!

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog