Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A kecsketejes szappanokról

A kecsketejes szappan luxus élmény. Kleopátra is tejben fürdött, nem? Otthon is elkészíthető, csak kell hozzá egy kis előkészület, és odafigyelés, de menni fog! Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy a siker könnyebben elérhető legyen.

Mi is a (kecske) tejes szappan? Igazából egy sima hidegeljárásos szappan, aminek a vizes/lúgos fázisát teljes egészében, vagy részben tejjel váltunk ki. Ez lehet tulajdonképpen bármilyen tej, a legnépszerűbb a kecsketejes szappan. Én személy szerint nem látok semmilyen tudományos bizonyítékot arra, hogy egészségügyi szempontból bármiben is jobb lenne a tejjel készült szappan, de egy házi teszt azt mutatta, hogy az érzékeny bőrűek kellemesebbnek érezték a tejes szappant a sima szappannál.

Ha bármilyen friss tejet szeretnél szappankészítéshez használni, akkor a tejet minden esetben le kell fagyasztani. Erre azért van szükség, mert a tej összetétele miatt a lúggal sokkal hevesebben reagál, mint a víz, így sokkal nagyobb hő is keletkezik. Ha a tej le van fagyasztva, akkor a lúggal érintkezve a jég felolvad, a folyadék kicsit melegszik, de nem lesz melegebb, mint egy sima vizes oldáskor. Másrészről a magas reakcióhő miatt a tej "megég", az oldat barnás lesz, és így a szappan massza is sokkal sötétebb lesz, plusz a szaga sem túl jó. A legkönnyebben úgy tudod kezelni a fagyasztott tejet, ha jégkocka tartóban fagyasztod le, esetleg úgy, hogy már előre kiméred a kedvenc receptedhez tartozó mennyiséget.

Szappankészítéskor mérd a lúgoldó edénybe a fagyasztott tejet, add hozzá a kimért lúgot, és rázd! Akkor van készen, ha már jeges kopogást nem hallasz, csak folyadék lötyög a lúgoldó edényben. Ha úgy érzed, hogy nagyon puffad az edényed, akkor tedd le, kicsit nyisd ki a tetejét, szorítsd vissza, és rázd tovább! (ez nagyon ritkán fordul elő) A kész lúgoldatnak van egy kis ammóniás szaga, ne ijedj meg, ez természetes, és a szappannak nem lesz ilyen szaga.

A kecsketej nem egész évben elérhető, viszont a tejporok például igen. Ez a verzió tartalmazza nagyjából azokat a hatóanyagokat, mint a friss tej, de kicsit könnyebb velük dolgozni. A tejporokat simán úgy használhatod, mint bármilyen por állagú adalékot, ha a szappan masszád összeállt, adj kilónként 1-2 evőkanállal a szappanhoz. Ebben az esetben általában nem kell formába-öntés után sem semmilyen extra figyelem a szappannak.

Luxus kecsketejes- sheavajas szappan recept

Az olajokat mérd össze, és olvaszd homogén folyadékká! A tejet fagyaszd le, és a fent leírtak szerint oldd fel a NaOH-val! Botmixerrel folyamatos keverés mellett add a lúgos oldatot az olajokhoz. Ha összeállt, add hozzá az illóolajat, és öntsd formába! 24 óra elteltével vedd ki a formából/szeleteld! Adj neki 4-6 hét érési időt, szobahőmérsékletű, jól szellőző helyen!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog