Kényeztetés egészséges és ekcémás bőrre

2014. 11. 03. 09:49:46
Kényeztetés egészséges és ekcémás bőrre

A shea vaj egy nagyon jó gyulladáscsökkentő szilárd olaj, ami jó szolgálatot tesz hidegben, ekcémás bőr ápolásánál vagy éppen popsikenőcsként. Sokan azonban nem szeretik, hogy nagyon zsíros érzetet hagy maga után, nehéz bedolgozni a bőrbe, ami főleg akkor kellemetlen, ha a bőrfelület amúgy is sérült valamiért. A megoldás, ha adunk hozzá egy kis levegőt, meg még ezt-azt!

A lényeg itt egyrészt a habosítás, másrészt olyan olajokkal dúsítjuk a sheát, ami segíti a felszívódást, és száraz érzetet hagy maga után. A választható extra a keményítő lesz, ami nagyon szépen magába szívja a bőr felületén maradt olajokat, így teljesen száraz érzetet kelt majd használat után.

Shea hab recept

  • 40 g organikus shea vaj
  • 30 g kókuszolaj (lehetőleg szűz)
  • 30 g könnyen felszívódó olaj (mogyoró, jojoba, stb)
  • ½ kiskanál étkezési keményítő (elhagyható)
  • igény és tetszés szerint illóolaj vagy illatolajok

Kezdd azzal, hogy a kókusz és shea vajakat mérd ki, amennyire lehet darabold fel és tedd be egy éjszakára a hűtőbe, vagy 1 órára a fagyasztóba. A folyékony olajat is mérd ki, és tedd hideg helyre. Erre azért van szükség, mert a habod akkor lesz szép kemény és tartós, ha a felhasznált olajok a lehető legmesszebb vannak az olvadáspontjuktól. Minél hidegebbek, annál nagyobb, fehérebb és keményebb shea hab lesz a végeredmény!

Az organikus sheavajat és a kókuszolajat tedd egy magas falú edénybe (pl. befőttesüvegbe, ha főzőpoharad nincs), és a kézi mixer habverő feltétjével kezdd el habbá verni! Az egész ugyanúgy történik, mintha tejszínhabot készítenél. Nagy fordulaton, viszonylag sokáig kell keverni.
Ha az első pár percben nem akar habosodni a shea vajad, ne aggódj, hab lesz belőle, csak kitartás!
Keverd addig, amíg úgy látod, hogy a keletkezett habban már nincsenek kis shea vagy kókuszvaj darabok! Óvatosan, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban csurgasd hozzá a folyékony olajat, és keverd még!

Ha minden jóságos olaj belekerült a shea habba, akkor itt akár be is fejezheted, tégelybe teheted és mehet a polcra. Ha viszont szeretnél a shea habodnak extra felszívódást vagy illatot, azt itt a végén teheted hozzá. A keményítőt óvatosan szórd, vagy szitáld a hab tetejére, és keverd el!

A shea hab illatosítása

Ha ekcémás bőr ápolására vagy újszülött popsikenőcsének szeretnéd használni, akkor jobb, ha nem teszel bele semmilyen illatot. Nagyobb gyerekeknek használhatsz édes narancs, rózsa vagy levendula illóolajat. Viszont sérült bőr esetén ezeket is kerüld!

Ha kényeztető kencének szánod az organikus shea habodat-mert az is-, akkor bátran tedd bele a kedvenc illóolajodat vagy illatolajod!

Tartalomhoz tartozó címkék: kencekészítés blog