Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ne féljünk a kémiától!

Nagyon sok módon, és nagyon sokféle indíttatásból használunk természetes vagy kézzel készült kozmetikumokat. Mint az élet minden területén, a különböző irányvonalak és gondolkodásmódok találkozási pontjain súrlódások előfordulhatnak. A mai blogban nem receptet, hanem egy kis együttgondolkodást osztunk meg.

A legszebb, legideálisabb az lenne nyilván, ha nem is kellene a bőrápolással törődni, mert az életmódunk, az élőhelyünk és az időjárás nem tenné szükségessé, hogy foglalkozzunk ezzel. Teljes értékű, természetes ételeket ennénk, nem lenne légszennyezés, tökéletes bőrünk lenne, csak az esetleges sérüléseket kellene kezelni.

Ez az álomkép igencsak sok sebből vérzik. A XXI. században, jobbára nagyvárosokban élünk, szmoggal, légkondival, száraz vagy éppen penészes levegőben. Az élelmiszereink valamelyest biztosan feldolgozottak, bár igyekszünk, hogy ne azok legyenek. Munkahelyen, iskolában, gyesen stresszelünk, és mindenféle inger ér minket. Ez hatással van a bőrünkre.

Emellett külső- és belső elvárás az ápoltság, a jó megjelenés. Az ápolt bőr, esetleg smink és a rendben tartott haj. Na ezekhez már biztosan kell valami külső rásegítés, ha az alapértelmezett program (a puszta létezés) nem tudja biztosítani az optimális eredményeket.

Indulhatunk a kicsit radikális irányba, és a bőrápolásnál hű társunk lesz a háziszappan és a shea vaj, esetleg az illóolajok. Ezekkel nem nagyon lehet mellé lőni, az alapvető ápoltságot biztosítják, ha eléggé megcsavarjuk őket, akkor még némi luxus élmény is kijöhet belőle. Szóval, ha ennyi elég, akkor szuper, nem is kell tovább olvasnod! :)

De mi van akkor, ha ezzel nem éred be, és emlékszel, milyen volt az a bizonyos tusfürdő, és milyen volt a hajad egy jól eltalált sampon+balzsam kombinációval? Mi van, ha hiányoznak a komfortérzetedhez ezek az érzések? Főleg mi van akkor, ha a hajadat totál tönkre tette a szappanos hajmosás, a bőröd pedig kipattogzik a sheától? Itt sincs vége a világnak, és nem kell visszaszaladni a drogériába kozmetikumokért! Lehet hasonló minőséget előállítani otthon is. Kell egy kis plusz munka, kell egy kis utánajárás, de megéri, hidd el!

Igen, kis kompromisszum is kell, mert ezekhez a termékekhez már iparban előállított, gyengéd vegyi anyagok is kellenek. Hogy mire gondolok? Például a tartósítószerek, ezt minden emulziós és gél alapú termékbe beletesszük, különben penészt növesztünk minden tégelybe. Vagy a tenzidek, amik főleg a fürdőtermékekbe, hajápolókba kellenek. De létezik természetes, növényi alapú "szilikon" is, ami természetesen nem szilikon, de hasonlóan viselkedik a kozmetikumokban.

Egy XXI. századi hölgy/úr rengeteg féle kozmetikumot, szépítőszert használ.

 • arclemosók
 • tonikok
 • hidratálók
 • szérumok
 • ránctalanítók
 • testápolók
 • szappanok
 • tusfürdők
 • sampon, hajbalzsam
 • hajformázók
 • smink
 • szőrtelenítő szerek

... és még sorolhatnánk. Le kellene mondanod bármelyikről is, csak mert természetes/kézzel készült termékeket szeretnék használni? Semmiképpen!

Használd nyugodtan azt a tudást és technológiát, ami elérhető számodra. Szabadságod van hozzá. Használd ésszel, megfontoltan, a környezeted és a számodra legmegfelelőbb módon!

 

U.i.: receptekért lapozz visszafelé a blogban, elég sok területet lefedtünk már a fentiek közül!