Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kell-e tartósítani a krémeinket?

Ha már egyszer otthon készítem a kozmetikumaimat, akkor szeretném, ha a lehető legtisztább, legtermészetesebb lenne. Nem teszek bele ilyen-olyan színezékeket, esetleg illatot sem, csak az lesz benne, amit én szeretnék. De vajon szeretném-e, ha lenne benne tartósítószer, ha igen, akkor milyen nem? :)

Ezt a kérdést nem szabad félvállról venni. Egy-egy hidratáló eltarthatósága, biztonságos eltarthatósága néhány nap vagy egy hét. Ezután sok érdekes dolog kezd el élni és sokasodni a krémedben. Akkor is, ha hűtőben tartod, ezzel a módszerrel napokat nyerhetsz.

Az egy dolog, hogy a krém büdös, szőrös, és ki kell dobni, ez anyagi veszteség. A kórokozó telepek a szemmel látható romlás előtt is jelen vannak, és szaporodnak a krémekben, ezzel egészségügyi kockázatnak is kitéve bárkit, aki használja. Szembe kerülve súlyos fertőzést okozhatnak, esetleges bőrsérülésre kerülve a seb elfertőződéséhez vezethetnek. 

A fő ellenség minden esetben a (penész) gomba és a baktériumok, ezek életben maradásához és szaporodásához többek között víz kell. Jó hír, hogy amiben nincs víz, azt klasszikus értelembe véve nem kell tartósítani. Mik ezek?

 • testvajak
 • ajakápolók
 • olajok és olajkeverékek
 • olaj+ só/cukor keverékek
 • agyagok, agyag alapú olajos keverékek

Az olajok is tudnak romlani, amit avasodásnak nevezünk. Ez a folyamat lassabb, mint a víz tartalmú termékek romlása, nem annyira veszélyes és nem annyira látványos. Az avasodás ellen többféleképpen is védekezhetsz:

 1. készíts kis adagokat, amiket viszonylag hamar elhasználsz. Akár egy-egy használatra valót egyszerre.
 2. tartsd olyan tégelyben, adagolóban, amiben a lehető legkevesebbet érintkezik levegővel. Tubustégely, airless pumpás flakon.
 3. adj hozzá rozmaring kivonatot vagy illóolaj keverékeket. Ezek többé-kevésbé módosítják a termék illatát-nyilván- de ezt a javadra is fordíthatod.

Az összes többi esetben, amikor akár 3 cseppnyi víz is kerül a krémedbe, szükséges valamilyen tartósító szert(eket) használni. Ezr egy olyan pontja a kozmetikum készítésnek, ahol valamelyik irányba nagy kompromisszumokat kell kötni. Vagy ici-pici adagokat gyártani, hűtőben tartani, és hamar elhasználni... mondjuk maximum 1 hét alatt, vagy tartósítani kell valamivel. Na igen, de mit és mivel?

Először pontosítsuk, hogy mit?

 • hidratálók, testápolók, arcrkémek, kézkrémek, szemránckrémek, stb. O/V és V/O
 • hajbalzsamok
 • samponok, tusfürdők
 • hajzselé
 • géles szérumok
 • emulziós szérumok

Mindent tartósítunk, amiben víz van!

Ahogy láttad feljebb, a rozmaring kivonat, és az illóolaj keverékek nagyon jó antioxidánsok, ez viszont nem jelent elégséges védelmet, mert hosszútávon a gombákkal és baktériumokkal nem tudják felvenni a harcot. Amikor illóolajokkal kezelünk egy-egy tünetet, pl. náthát, ugye ott is az illóolaj antibakteriális stb. tulajdonságait akarjuk használni, de itt célzottan, rövid ideig, nagy dózisban. A krémedbe sokkal kevesebb illóolajat tudsz egyszerre belekeverni, és ettől várnád, hogy hónapokig csíramentes legyen. Hát sajnos nem lesz. :(

Akkor mi van még? Itt elsősorban azokat veszem számba, ami a Szappandoboznál kapható, vagy esetleg gyógyszertárból beszerezhető, mert ezekről tudok tapasztalattal is beszámolni.

 • alkohol: megöl mindent, de könnyen illan, nagy dózis kell belőle és rettentően szárít. Ha ápoló krémet szeretnél hosszabb ideig, 1 hónapnál tovább eltartani, akkor ez nem lesz jó. Én nem javaslom.
 • glicerin: nem enged semmilyen gombát és baktériumot szaporodni, ha megfelelő mennyiség van belőle: a teljes termék 70%-a. Hmm, sűrű lesz és ragacsos, a kész termék pedig a nagy koncentráció miatt száríthat is. TIPP: keverd a glicerint, az alkoholt és az ioncserélt vizet 1:1:1 arányban, tegyél bele szárított gyógynövényeket 2 hétre, és isteni növényi kivonatokat kapsz!
 • kálium szorbát: csak savas közegben működik. Hatékony a penész és a gombák ellen, de nem túl erős a baktériumokkal szemben. Könnyen oxidálódik, és a meleget sem tűri túl jól. A krémekbe a hűtési fázis alatt keverjük bele.
 • Rokonsal-BSB-N: széles spektrumú tartósítószer, hatékony gombák és baktériumok ellen is, kissé pH érzékeny: 5,4 alatt kell maradnia, illetve a hőre is. A krémekhez csak kézmeleg hőmérsékletnél adjuk hozzá. Akár 6 hónap eltarthatóságot is elérhetünk vele.
 • Cosgard: szintén széles spektrumú szer, de a gombákkal szemben kissé gyenge, ezt kálium szorbáttal lehet erősíteni. Vízben oldódik, nincs különösebben gondja sem a pH-val, sem  a hőmérséklettel. Akár 6 hónap eltarthatóságot is elérhetünk vele.
Tartalomhoz tartozó címkék: kencekészítés blog