Leírás és Paraméterek
A len magjaiból kinyert olaj enyhén sárgás színű, jellegzetes szagú, keserű olaj. A len magjából hideg sajtolással nyerik ki, lassan szárad. Préselés után víztelenítési, nyálkátlanítási, fehérítési és savtalanítási eljárásokat használnak.
Összetétel
4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolénsavat, alfa-linolénsavat tartalmaz, gazdag omega-3 zsírsavakban. Cinket, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, kobaltot, magnéziumot, mangánt, nikkelt, rézt, szilíciumot és vasat tartalmaz.
Hatás és felhasználás
Kozmetikai felhasználása mellett jelentős a gasztronómiában is.
Gyulladáscsökkentő. Bőr- és hajápolásra egyaránt alkalmas. Serkentheti az agyműködést és a vérerek munkáját, gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazható. Fogyasztása segít a fogyókúrában, cukorbetegség megelőzésében. Hatékony hörghurut kezelésére.
Tárolás
Fénytől és melegtől védett, száraz helyen tárolandó.