Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ezt süsd meg!

2014. 11. 18. 12:16:25
Ezt süsd meg!

Ha most olvasod ezt a blogbejegyzést, akkor nagyon rendes vagy! Nem ahhoz a tömeghez tartozol, akik a karácsonyt megelőző héten mennek rohambevásárlásra, hanem hetekkel előre gondolkodnak, és igyekeznek olyan meglepetésekkel kedveskedni, aminek tényleg örül az, aki kapja, és a szívedet is beleteszed. Ugyan már december van, de még az eleje, és te már felelősen gondolsz a karácsonyi ajándékokra!

Még éppen van teljes 4 hét, hogy a szappanok tökéletesen megérjenek, de van egy módszer, amivel varázslatosan fel lehet gyorsítani a szappanérést; ráadásul anélkül, hogy potenciálisan tönkretennénk a szappanokat.

Ez a varázsmódszer az úgynevezett CPOP módszer. A CPOP egy mozaikszó, ami a „cold process-oven process” kifejezésekből áll össze. A lényege annyi, hogy a szokásos, hideg eljárásos módszerrel készült szappant bedugjuk a sütőbe, és a melegítés által a 4 hetes érési időt 1-2 órára csökkentjük. A módszer részletesen a következő:

  • Készítsd el a szokásos szappanmasszád, vagy használd valamelyik receptet ezek közül: SZAPPANRECEPTEK
  • Illatosítsd, de a melegítő hatású illatokkal, fűszerekkel legyél nagyon óvatos!
  • Öntsd formába a szappanmasszát, vagy ha a keverőedényed bírja, akár azzal együtt tedd a sütőbe!
  • kb. 60 fokon hagy bent addig, amíg azt nem látod, hogy a szappanmassza közepe kezd kifényesedni, áttetszővé válni. Ez kb 1 órán belül megtörténik.
  • Ha a keverőedényben sütötted, akkor most simítsd formába, de nagyon siess, mert hamar szilárdul!
  • Vedd ki a szappant a sütőből, és szobahőmérsékleten várd meg, amíg kihűl! Ha már megszilárdult, és nem meleg, akkor a formából is kiveheted, szeletelheted.

Az így kapott szappan állaga, struktúrája kicsit más lesz, mint a hagyományos hideg eljárással készült szappanoké. A felszíne, különösen a forma teteje felé eső része kicsit buborékos, kicsit durvább. A vágási felület sem lesz teljesen sima, ott is látszanak majd kis buborékok.

Viszont a meleg eljárással készült szappan már másnap használható, nagyon jól habzik, jó állaga van, és azonnal csomagolható, ajándékozható!

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog