Még éppen van teljes 4 hét, hogy a szappanok tökéletesen megérjenek, de van egy módszer, amivel varázslatosan fel lehet gyorsítani a szappanérést; ráadásul anélkül, hogy potenciálisan tönkretennénk a szappanokat.
Ez a varázsmódszer az úgynevezett CPOP módszer. A CPOP egy mozaikszó, ami a „cold process-oven process” kifejezésekből áll össze. A lényege annyi, hogy a szokásos, hideg eljárásos módszerrel készült szappant bedugjuk a sütőbe, és a melegítés által a 4 hetes érési időt 1-2 órára csökkentjük. A módszer részletesen a következő:
- Készítsd el a szokásos szappanmasszád, vagy használd valamelyik receptet ezek közül: SZAPPANRECEPTEK
- Illatosítsd, de a melegítő hatású illatokkal, fűszerekkel legyél nagyon óvatos!
- Öntsd formába a szappanmasszát, vagy ha a keverőedényed bírja, akár azzal együtt tedd a sütőbe!
- kb. 60 fokon hagy bent addig, amíg azt nem látod, hogy a szappanmassza közepe kezd kifényesedni, áttetszővé válni. Ez kb 1 órán belül megtörténik.
- Ha a keverőedényben sütötted, akkor most simítsd formába, de nagyon siess, mert hamar szilárdul!
- Vedd ki a szappant a sütőből, és szobahőmérsékleten várd meg, amíg kihűl! Ha már megszilárdult, és nem meleg, akkor a formából is kiveheted, szeletelheted.
Az így kapott szappan állaga, struktúrája kicsit más lesz, mint a hagyományos hideg eljárással készült szappanoké. A felszíne, különösen a forma teteje felé eső része kicsit buborékos, kicsit durvább. A vágási felület sem lesz teljesen sima, ott is látszanak majd kis buborékok.
Viszont a meleg eljárással készült szappan már másnap használható, nagyon jól habzik, jó állaga van, és azonnal csomagolható, ajándékozható!