Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan tisztítsd a sminkes eszközeidet?

Mert sminkelünk is, ugye, Hölgyek? Hála Istennek egyre több bio és kemikália mentes sminkterméket lehet kapni, és egyre több helyen. Akár bio, akár hagyományos sminktermékeket használsz, az eszközeidet valahogy tisztán kell tartani.

Szándékosan nem ecsetet írtam a címbe, mert csomó szivacs van már a piacon, amit igen nagy küzdelmek árán lehet csak tisztára és higiénikusra mosni. Ha nem akarod a dzsonzonsz babasampont vagy éppen a gyógyszertári benzint használni, akkor készítsd el magadnak az ecsettisztító szereidet!

Az ecseteket/szivacsokat hetente egyszer nagymosás alá kell vetni. Ha nem tesszük, akkor a penész mellett még számtalan kórokozó ver tanyát ezeken, amit a következő sminkeléskor egyenletes rétegben terítünk szét az arcunkon, vagy éppen kenjük bele a szemünkbe egy óvatlan mozdulattal. Mivel a sminkek egy része krém, vagy zsír állagú, ezért itt nem kell finomkodni a tsiztító összetevőkkel, jöhetnek a nagyágyúk!

Ezeket a lépéseket kell egy mélytisztítás során elvégezni:

  1. szappanos mosás: ez lehet folyékony vagy szilárd szappan
  2. kondicionálás: ez csak a természetes szálból készült ecsetszőröknek kell, a szintetikusnak és a szivacsoknak nem
  3. fertőtlenítés

Tehát akkor az első: ecsetmosó szappan. Ehhez veheted alapul a kedvenc szappan receptedet, de mivel a folyékony alapozó és a zsírosabb korrektorok nagyon ragaszkodnak az ecset szőreihez, nyugodtan told el a recept összetevőit az erősebb tisztítás irányába! Több kókusz- és pálmazsír, kevesebb ápoló olaj. Az se baj, ha kemény lesz a szappan, mert így nehezebben kopik, olvad használat közben. Ugyanezt megteheted tenzid alapú, folyékony szappannal/samponnal is. A hidratáló összetevőket minimumra veheted, és a tisztító tenzideket kicsit megemelheted. A sűrűbb, tömöttebb ecseteket, és a szivacsokat folyékony szappannal könnyebb tisztítani, mert ezek könnyebben bejutnak az ecset szálak közé.

Kondicionálás: a természetes szőrből készült ecsetek úgy viselkednek, mint a haj: szappanos mosás után kell egy savas öblítés, hogy újra kisimuljanak. Használhatod ugyanazt, mint a hajmosáskor. :)

Fertőtlenítés: időről időre a tiszta és száraz ecseteket, illetve a kompakt és zsíralapú sminkeket is fújd át alkohollal! Nem változtat az állagán egyiknek sem, egy pillalat alatt elpárolog, és minden felszíni bacit megöl. (a por állagú pigmenteket, alapozókat és púdereket ne spricceld alkohollal, mert összetapadhatnak)

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog