Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Szappan illatosítás

Szappan illatosítás A házilag készített szappanokat elsődlegesen természetesen illóolajokkal illatosítják. A nagykönyvek azt írják, hogy 1 kilogramm otthon készített szappanhoz 10 ml (van ahol még többet írnak) illóolajra van szükség.

A házilag készített szappanokat elsődlegesen természetesen illóolajokkal illatosítják. A nagykönyvek azt írják, hogy egy kiló  otthon készített szappanhoz 10 ml (van ahol még többet írnak) illóolajra van szükség.

Hogy miért kell ilyen sok (valljuk meg, ez a krémekbe teendő illatanyagok sokszorosa), annak két fontos oka van. Az egyik, hogy a szappan érése során szükség van arra, hogy víz párologhasson belőle - márpedig ahol víz párolog, ott illóolajból még több távozik a levegőbe. Másrészt az elszappanosítási reakció nem bánik kíméletesen az illóolajok némely alkotóival. A lúgos, oxidatív közeg jó hatásfokkal elrontja az illatok észter és aldehid típusú összetevőit, ami nem hat jótékonyan a szappanok illatára sem.

Hogy melyek azok az illatok, amik elreagálnak, azt Kandi illóolajos táblázata tartalmazza: azok az összetevők, amik átalakulnak dőlt betűvel szerepelnek. De ide is kiírok néhány felkiáltójelet: vigyázzunk, ha szappanjainkat citrusfélékkel akarjuk illatosítani!!! Ezeknek fontos összetevői bomlanak el a lúgos szappanmasszában.

Ilyen sok illóolaj? De hát az egy vagyon! Csak nem azt akarod mondani, hogy az illat a szappan legdrágább alkotóeleme? -- kérdezik sokan Kanditól.

És bizony a válasz igen!

Hacsak...

Hacsak?

Az a helyzet, hogy az illatokat viszonylag könnyű a szappanban tartani, sőt hatékonyabbá tenni! Ennek egyetlen trükkje van: szilárd alkotóelemeket kell keverni a szappanba. Egy kis mandulaliszt, nyílgyökérliszt, zabliszt adalékolásával a szükséges illóolajmennyiség felére-harmadára csökkenthető.

De az illat legjobb fixálója a saját növény: igazi mentailatú szappant úgy készíthetünk a legegyszerűbben, ha friss, fagyasztott, vagy olaj alatt tartott mentát turmixolunk a szappanmasszába. Így igazi menta illatú szappant készíthetünk, akár 1-2 ml illóolaj hozzáadásával is! De ez a módja a fahéjas, kakaós, ánizsos, citromfüves, sőt a citromos-narancsos-grapefruitos szappan készítésének is!