Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Így tárold a szappanod! 5 gyakorlati tipp

2015. 11. 13. 13:02:03
Így tárold a szappanod! 5 gyakorlati tipp Amikor az ember nekiveselkedik a szappankészítésnek, akkor legkésőbb a formából való kiszedés után belehasít a kérdés, hogy most hová tegyem ezeket a szappanokat?! Meleg kell nekik vagy hideg? Árt a nedvesség vagy a fény?

A szappanokat érlelni és tárolni nem nagy ördöngősség, és igazából a rossz tárolással sem lehet teljesen elrontani. Ha viszont erre az 5 egyszerű lépésre odafigyelsz, nagyon szép, szilárd, és élvezhető szappanjaid lesznek. Kis idő-, és figyelem ráfordítással rengeteget dobhatsz a szappanod küllemén, illatán és egyáltalán az élvezeti értékén.

Fogadd szeretettel ezt az 5 tippet, a szuper szappanokért!

  1. Szappan kiszedése a formából. Lehetne ez akár a nulladik lépés is, de itt kezdődik minden. (illetve a receptnél, de azon már túl vagyunk) A nagykönyv szerint kb. 24 órát kell pihennie a formában, ezidő alatt szilárdul meg, válik ideálisan szeletelhetővé a szappan tömb. Ha úgy látod, hogy nem az igazi: szőrösödik, ahogy húzod le róla a papírt; nem élesen kivehető a minta esetleg, ami a szilikon formában van, akkor egyszerűen csak hagyd! Hagyd a szappant a formában még egy fél napig vagy kettőig, amíg úgy nem látod, hogy szépen ki tudod szedni a formából!
  2. Szellőzés a szappanérlelés és tárolás alatt. A szappanérleléshez mindenképpen olyan tárolót válassz, ahol a szappan akadálytalanul tud szellőzni. Lehet ez egy alaposan meglyuggatott lakkozatlan cipősdoboz, vagy valamilyen karton doboz; vagy éppen a Szappandoboz erre a célra fejlesztett érlelő/tároló doboza. Fontos még, hogy a dobozon belül a szappanok lehetőleg ne érjenek egymáshoz, legyen tere mindenkinek. A következő 4-6 hétben még vizet "párologtat" a háziszappanod, és ha ez nem tud akadálytalanul távozni, akkor a szappanok nyákosak, ragacsosak lesznek. Szintén az elégtelen szellőzés az, ami rásegíthet az avasodásra is.
  3. Fény és a háziszappanok. Ennek csak akkor van jelentőssége, ha valamilyen fényérzékeny természetes színezéket használtál, mint pl. a spirulina vagy valamilyen zöld növényi rész. Ezek ki tudnak fakulni, ha fény éri őket, így jobb, ha olyan helyre teszed a szappanérlelő dobozodat, ahol nem éri közvetlen napfény.
  4. Hőmérséklet és a szappanérlelés. Onnantól kezdve, hogy a saját készítésű kis szappanodat nagyon szép külalakkal kivetted a formából, úgy fogja jól érezni magát, ha se nem fázik, se nincs melege. Tehát szobahőmérsékleten tárold, 20-24 oC között. Még egyszer: nem lesz végzetes baja a szappannak, ha ennél pár fokkal hidegebb vagy melegebb hőmérsékleten van, de ez az ideális.
  5. A szappanérlelés és az idő. Az átlag CPszappan kb. 4 hét alatt érik meg. Ekkor már biztosan használható. A tiszta olíva szappannak ennél sokkal hosszabb az érési ideje, legalább 6 hét, és a formából is csak 2-3 nap után lehet szépen kiszedni. Valahová 4 és 6 hét közé tehető az olyan háziszappanok érési ideje, amik 50% vagy annál több olívát tartalmaznak.

Minél többet pihenhet ideális körülmények között a saját készítésű szappanod, annál szilárdabb, illatosabb, habosabb és kellemesebb lesz. A türelem szuper szappant terem!

Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés blog