Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Szappankészítés

Szappankészítés

A szappan készítéséhez a zsiradékokat mérjük ki, és olvasszuk fel! A felolvasztáshoz használhatjuk a tűzhelyet, vagy a hőmérsékletszabályozós sütőt, kb. 60-70 oC-ra állítva, de a leggyorsabb, ha a mikrohullámú sütőben melegítjük őket. Ezzel azonban vigyázzunk: velem már többször is előfordult, hogy a zsírokkal együtt a műanyag tartóedényt is sikerült megolvasztani!

Ha minden zsiradék folyékony, akkor vegyünk elő egy botmixert! Ez fogja biztosítani azt a gyors keverést, ami a hidegen készült szappanok előállításához szükséges. Vigyázzunk a botmixerrel, ha kevés anyag van a szappanfőző edényben, akkor gyakran „fröcsköl”. Próbáljuk ki először a tiszta zsírokkal, ha ekkor a tálban marad, a lúg hozzáadása után is ezt teszi. Kétes esetben középen kilyukasztott papírral, vagy alufóliával fedjük be a tálat!


A lúgoldatot gyorsan, bekapcsolt botmixer mellett öntsük az olajokhoz. Ez a keverés nagyon kicsi cseppecskékre oszlatja el mind az olajat, mind a lúgoldatot. A reakció ezen cseppecskék felületén játszódik le. Az elszappanosodás előrehaladtával a cseppecskék felületén szappanmolekulák sorakoznak, amelyek stabilizálják a részecskéket, a massza ilyenkor besűrűsödik, puding állagú lesz. A régi szappanfőző mesterek azt mondták, hogy ilyenkor a szappan „ír”, mivel a felületre rajzolt minták viszonylag sokáig megmaradnak. Néhány olaj (pl. a napraforgóolaj) lassan jut ilyen állapotba. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, oldjunk a zsiradék-lúg keverékben egy kevés kész szappant.
Amikor a szappan ír, lekapcsolhatjuk a botmixert. Elkészült a nyers szappanmassza. A további adalékokat már kézzel is hozzákeverhetjük a szappanmasszához. A nyers szappan ekkor lényegében kész van, már csak színezésre, illatosításra, és egyéb adalékok hozzáadására vár.
Az „író” nyers szappanmassza a körülményektől függő (zsiradék összetétele, pontos hőmérséklet, víz mennyisége) sebességgel, lassabban vagy gyorsabban, de keményedik. A szappankészítő mester tehát az olajok és a lúg összekeverése, és a massza formába öntése között nem tudja elhagyni a munkahelyét.

A masszát adalékolás után formába öntjük, letakarjuk néhány réteg textíliával, hogy lassabban hűljön ki, és meleg (25-30 oC) helyre tesszük. Az összetételtől függően egy-két nap múlva szigorúan gumikesztyűben dolgozva kivehetjük a formából. Ha darabolni kell még, azt is ilyenkor tegyük: a szappan ilyenkor még nem túlságosan kemény, viszonylag könnyen alakítható.

Két-három hét múlva tehetünk egy próbát: Mossunk kezet a szappannal, és alaposan törölközzünk meg. Ha a kezünk 5-10 perc múlva kiszárad, akkor a terméknek bizony még érésre van szüksége, egy-két hét múlva újabb próbát tehetünk. Kb. négy hét alatt teljesen biztosan készen vagyunk.