Leírás és Paraméterek
INCI: Theobroma cacao (cocoa) seed butter
CAS: 8002-31-1
EINECS: 310-127-6
Származás és előállítás
Equadorból származó, kiváló minőségű kóser tanúsítvánnyal rendelkező hidegen sajtolt natúr kakaóvaj.
A kakaófa eredetileg Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik később került meghonosításra Afrikában. A kakaóvajat a kakaófa terméséből a kakaóbabból nyerik. A kakaóvaj világpiaci ára évről évre emelkedik. Egyes előre jelzések szerint a kakaóvaj termőterületének csökkenése és a terméshozamot befolyásoló betegségek miatt 2050-re jelentős hiány alakul majd ki. Napjainkban ebből annyit érzékelhetünk, hogy a kakaóvaj ára folyamatosan és jelentősen évről -évre növekszik.
Összetétel
A kakóvaj jelentősebb összetevői: sztearinsav, oleinsav, palmitinsav, linolsav, polifenolok, teobromin, tokoferolok, tokotrineolok, szkvalének, fitoszterolok.
Az erjesztett kakaószemeket ledarálják és kipréselik. A kakaó babja átlag 44-46% kakaóvajat tartalmaz. Nem dezodorált.
Adalék és tartósítószer mentes. Vitaminokban gazdag.
Hatás és felhasználás
Kiváló csoki alapanyag, de a kakaóvajat a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is nagy mennyiségben használja. A kakaóvajat leggyakrabban napozó krémekbe, tápláló és védő balzsamokba, smink készítményekbe, éjszakai tápláló krémekbe, testkrémekbe, vajakba, bőrvédő kenőcsökbe, tusfürdőkbe használják
Kiváló természetes „bőrnedvesítőnek” is tartják. Öregedéslassító, hidratáló, napvédő hatása közismert. Bőrfeszesítő, nagyszerű striagyilkos, ekcémás, dermatitises bőr ápolására is használhatjuk. Közkedvelt gyógymód a kiszáradt ajkakra, rovarcsípésre, enyhe sérülésekre a kakaóvaj alkalmazása. Segíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert.
Tárolás
Közvetlen napfénytől, nedvességtől védett, 25 C alatti, száraz helyen tárolandó.