Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A szappanrecept tervezése

A szappanrecept tervezése

A recept megtervezéséhez természetesen először el kell döntenünk milyen célra készül a szappan. Ennek megfelelően első lépésként ki kell választanunk a megfelelő olajokat. A táblázat adatai sokat segíthetnek. Mivel az ott található rengeteg adat közöee gyorsan elveszik az ember, íme néhány jótanács a szappankészítéshez:

 • A szappan alapja legyen valami viszonylag olcsó olaj. Magyarországon erre kézenfekvő lenne napraforgóolajat használni, de az nem jó! A napraforgóolajból kiváló tulajdonságokkal rendelkező, ám krémes állagú szappan keletkezik, így szilárd szappanok előállításához nem használható. Krémszappanok készítéséhez kiváló választás. Formába öntött, szilárd termékekhez használjunk inkább oliva-, kókusz- vagy pálmaolajat. Szerencsés választás a hipermarketek polcain található "fritőzolaj" ami valójában finomított pálmaolaj és szappankészítési célra kiváló.
 • Az olívaolaj minden bőrtípusra kiváló alapanyag. Nagy előnye még, hogy viszonylag lassan reagál a lúggal, ezért könnyű elkapni azt a pillanatot, amikor a gélfázis elején van, és még eléggé folyékony ahhoz, hogy könnyű legyen formába önteni. A belőle készült szappanok azonban lassan szilárdulnak meg.
 • A ricinusolaj a legjobb hidratáló tulajdonságú olaj. Magam minden saját készítésű szappanba teszek belőle egy kicsit. Lágyítja azonban a terméket, ezért mindig keveset, és szilárd olajokkal együtt használjuk!
 • A „szilárdító olajok”: a kókuszolaj, a pálmaolaj, de használhatók ilyen célra a viaszok is, mint a méhviasz, vagy a fenyőgyanta.
 • A kókuszolaj nagyon jól habzik, de „túlságosan tisztít”, ezért főleg száraz bőrre készült szappanok esetén óvatosan használjuk!
 • Az olajos magvak olajai könnyen avasodnak, felbontás után mindenképpen tegyük őket a hűtőbe! Vigyázzunk a lehetséges mogyoróallergiárta!


Ha eldöntöttük milyen olajokat szeretnénk használni, és milyen mennyiségben következő lépésként ki kell számítanunk mennyi lúg szükséges. Ehhez leolvassuk a táblázatból az összes olaj elszappanosítási számát, ezt a mennyiséget egyenként megszorozzuk az olajok tömegeivel, és végül összeadjuk az így kapott számokat. Ha például a szappant 500 g olívaolajból, 500 g pálmaolajból és 100 g ricinusolajból szeretnénk elkészíteni, akkor:

                     elszappanosítási szám                            mennyiség                             ?gNaOH

 Olivaolaj                   0,136                                               500g                              0,136*500=68g

 Pálmaolaj                 0,156                                               500g                              0,156*500=78g

 Ricinusolaj                0,129                                               100g                              0,129*100=12,9g
   

Matematikailag tehát 158,9 g NaOH-ra van szükség. A szappankészítő mesterek azonban azt ajánlják, hogy adjunk legalább 5 % -kal kevesebb lúgkövet a számoltnál, azaz ebben az esetben csak 0.95•158.9 = 151 g-ot. Ha nem tudunk egészen pontosan dolgozni, akkor lehetőleg inkább kevesebb lúgot használjunk az előírtnál a szappanunkhoz.

A számított mennyiségű NaOH-ot desztillált vízben vagy tejben oldva adjuk a szappanmasszához. Ennek mennyisége legyen az olajok mennyiségének 0.38-szorosa, azaz esetünkben 1100•0.38 = 418 g. A szappan minősége nem nagyon érzékeny a víz mennyiségére, egy-két g-al több vagy kevesebb ezért nem okoz komoly problémát. A fenti szappan teljes receptjének elkészítése  tehát:

 • 500 g olívaolaj
 • 500 g pálmaolaj
 • 100 g ricinusolaj
 • 151 g NaOH
 • 418 g desztillált víz.
Tartalomhoz tartozó címkék: szappankészítés