Menü
Ár:
490 Ft

Szódabikarbóna 500 gramm

Ár:
490 Ft

Takarítós, háztartási szódabikarbóna - 100%-os aktív nátrium-hidrogénkarbonát tartalommal. Háztartási tisztításhoz, súroláshoz, szagtalanításra is használható környezetbarát só.

Leírás és Paraméterek

INCI: Sodium Bicarbonate
CAS: 144-55-8
 
Megjelenés: Más néven nátrium-hidrogén, nátrium-bikarbóna, enyhén lúgos, vízben jól oldódó, fehér színű só.
 
Előállítás: A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. Ipari előállítása a francia kémikusnak Nicolas Leblancnak a nevéhez köthető aki 1791-ben állította elő laboratóriumi körülmények között. Napjainkban a Solvay eljárássál évente 100.000 tonnát állítanak el. Természetben is előfordul, többnyire az eocén korú kőzetekben. Bányászata a Green River és a Piceance-medencében, elsősorban Koloradóban jellemző.
 
Összetétel:
 
Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll.
CO2 + 2 NaOH → Na2CO3 + H2O
Na2CO3 + CO2 + H2O → 2 NaHCO3
 
Felhasználás:
 
Súrolás: kevés víz hozzáadásával súrolószerként kiválóan helyettesíthető a modern vegyszereket. Könnyedén megbirkózik a makacs szennyeződésekkel is. Nem okoz felületsérülést, így biztonsággal alkalmazható rozsdamentes acél, nemes- és könnyűfémek, üveg, krómozott felület, kerámia, de akár különböző műanyagoknál egyaránt.

Szagtalanítás: tegyünk egy nedves szivacsra szódabikarbónát, és mossuk ki vele a hűtőszekrényt. A szagokat okozó baktériumokat kíméletlenül elpusztítja.

Tűzhelytisztítás: sütő tisztításához szódabikarbóna és víz keverékéből készítsünk pasztát. Kenjük a még meleg sütő belsejébe. Száradás után tisztítsuk ki forró vízzel és kefével. Végül töröljük át.

Dugulás: ha eldugult a lefolyó, 2 ek szódabikarbónát, majd 1,5 dl esetet öntsünk bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszoljuk be, és hagyjuk, amíg a sistergés abban nem marad. Öblítsük le forró vízzel.

Érdekesség: a szódabikarbóna doppingol, fokozza a sportteljesítményt. Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták a szódabikarbónás lábáztatást.

Testszag ellen: egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkre, vagy vízben feloldjuk, illóolajjal illatosítjuk, majd szórófejes flakonból permetezzük testünkre és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Cipőbe szórva elfelejthetjük a gombát és a kellemetlen lábszagot.

Az általunk leírt tippeket saját ízlésének megfelelően variálhatja. A szódabikarbóna étkezési célra nem alkalmas. Termékeink között megtalálható az étkezési célra használható szódabikarbóna is. Trisóval keverve penészedés gátló alapanyag.

Tárolás: Száraz helyen tárolandó.

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!