Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

3 dolog, amit ne kenj az arcodra!

2015. 03. 26. 10:22:00
3 dolog, amit ne kenj az arcodra!

Csak azért, mert valami természetes, még lehet ártalmas is.

Amellett, hogy az otthon készült kozmetikumok utolérhetetlenül jók: minőségben, ár-érték arányban és a környezetkímélésben; könnyen elkövethetünk olyan bakikat, amiknek akár maradandó következményei lehetnek. Érdemes minél többet tanulni, tájékozódni, mielőtt egy-egy alapanyagot elkezdünk használni, vagy éppen magunkra kenni.

3 dolog, amit ne kenj az arcodra!

 

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy csodaszer, de nem az arcápolókba! Szuperül lehet vele konyhát és fürdőszobát takarítani, remek zsíroldó, szagtalanító-dezodor alapanyag. Mindezt azért is tudja, mert erősen lúgos a kémhatása, és pont emiatt nem jó, ha az arcodra való kozmetikumodba kevered. A bőr természetes pH-ja kell ahhoz, hogy rendesen tudjon működni, és ha túlságosan ellúgosítjuk, azzal a saját védekező és megújító képességét tesszük tönkre. Szóval a szódabikarbónát hagyjuk meg a dezodorba és a takarításhoz!

 

2. Citrom és citrus félék

Ezzel már lehet, hogy többen nem értenek egyet, de én azért azt mondom, hogy csínján a citrusfélékkel, ha arcápolásról van szó. Jó ötletnek tűnhet a zsíros bőr ápolásához a savas, friss illatú citrom, de ezzel is van pár probléma. Az egyik az, hogy a citrusfélék valóban savasak, ha friss lé nincs megfelelően hígítva, akkor túlságosan savas lehet, szintén kárt téve a bőr felszínén. A másik probléma, ha esetleg nem levet, hanem az illóolajokat használjuk, hogy a napfénnyel érintkezve csúnya foltok keletkezhetnek a bőrön, amik úgy is maradnak. Ezek az olajok nagyon fényérzékenyek. Ha savas hámlasztást, vagy tonizálást szeretnénk, akkor inkább almát, uborkát, hígított almaecetet használjunk. Ezek kevésbé savasak, és a fénnyel sincs semmi gondjuk.

 

3. Só és cukor

Két nagyon népszerű alapanyag, ha hámlasztásról, radírozásról van szó. Mivel szilárdak, mindkét alapanyag remek lenne házi készítésű bőrradír alapanyagnak. Talán azokon a területeken, ahol vastagabb a bőr, erősebb hámlasztásra van szükség, jó is lesz, de az arcot érdemes elkerülni. A só és a cukor szemcsék hegyesek, élesek, milliónyi apró, mikrokarcolást ejtenek a bőrön. Az arcbőr vékony, érzékeny nehezen állítja helyre az ilyen sérüléseket. Ha mechanikai hámlasztást szeretnénk az arcunkon, használjunk puhább luffa szivacsot, porrá őrölt maghéjakat, agyagot vagy finomra őrölt zabpelyhet, amit előtte virágvízbe vagy olajba áztattunk! Ha ragaszkodunk a sós/cukros radírozáshoz, akkor mindenképpen valamilyen extra finom szemcséjűt keressünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: kencekészítés blog