Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Virágvizekkel az egészséges bőrért

2014. 12. 22. 08:00:00
Virágvizekkel az egészséges bőrért

A kozmetikusok szerint az arcápolásnak minimálisan három lépése van: tisztítás, tonizálás, hidratálás. Emellett még vannak extrák hébe-hóba: masszázs, pakolások, hámlasztás, mély tisztítás, stb. Szerintem, ha az első hármat gyakoroljuk, akkor már nem lőttünk nagy bakot, ha ráadásul olyan termékekkel végezzük, ami nem rongálja a bőrt, hanem segíti a normál működését, és öngyógyító képességét, akkor nyert ügyünk van. Az idő kereke nem fog visszafelé forogni, de a bőrünk állapota vállalható lesz sok év múltán is.

Pihentető hétfői bejegyzés Karácsony este előtt :)

Az első lépés a legegyszerűbb: mossuk meg az arcunkat minden este! A városi legenda azt tartja, hogy nem szabad szappannal arcot mosni, mert nagyon szárít, és idő előtti ráncokat okoz. Én azt kérdezem, hogy melyik szappan? A bolti, és a 100% kókusz szappan biztosan! Egy jól összerakott, ápoló szappan, vagy egy tiszta olíva szappan, megfelelő lúg mennyiség mellett nem bántja a bőrt.

A hidratálás is „sima ügy”. Ha nagyon natúr vagy, akkor vizes bőrbe masszírozz némi folyékony olajat. A száraz bőr örülni fog a búzacsíra olajnak, a zsíros bőr a kókusznak, a normál bőr pedig a könnyebben szívódó mandula, barack, mogyoró olajának.

Ha szeretnél bonyolultabb kencét, akkor használd ezt a receptet.

 

A tonizálást szeretném most fejtegetni kicsit. Egyáltalán miért van szükség erre? Az arctonikok szerepe többes: egyrészt segítenek helyreállítani a bőr pH-ját, másrészt szabadabb felszívódást biztosítanak a hidratálódban található hatóanyagoknak. A virágvizek nagyon jó alapot adnak az arctonik készítéshez, kevés hozzávalóból igazán kényeztető kozmetikumokat készíthetünk.

 

Arctonik levendulavízzel

 • 80 g ioncserélt víz vagy kedvenc ásványvíz
 • 10 g levendulavíz
 • 10 g alkohol
 • (6 csepp levendula illóolaj)

 

Bár az illóolaj opcionális, ha teszel bele, azzal kezdd, hogy a levendula illóolajat feloldod az alkoholban! Utána mérd hozzá a levendulavizet, és az ioncserélt vizet. Rázd össze!

Ez a levendulás arctonik alkalmas a normál bőr tonizálására, de gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása miatt nagyon jó az aknés, kamaszosan pattanásos bőr ápolására is.

 

Arctonik hamamelisz vízzel

 • 70 g ioncserélt víz vagy kedvenc ásványvíz
 • 15 g hamamelisz (varázsmogyoró) víz
 • 15 g alkohol
 • (4 csepp levendula- 4 csepp menta illóolaj)

 

Szintén az illóolajokkal és az alkohollal kezdd! Mérd hozzá a hamamelisz vizet és az ioncserélt vizet is!

Ez a természetes arctonik a zsíros, tág pórusú bőrnek segít helyreállni. Ha a levendula-menta illóolajat menta-cédrus kombóra cseréled, akkor borotválkozás utáni arcszesznek is kiváló!

 

Arctonik rózsavízzel

 • 80 g ioncserélt víz vagy kedvenc ásványvíz
 • 15 g rózsavíz
 • 5 g alkohol
 • (6 csepp rózsa- vagy geránium illóolaj)

 

Szintén az illóolajokkal és az alkohollal kezdd! Mérd hozzá a rózsavizet és az ioncserélt vizet is!

A rózsavizes arctonik az érett bőr tökéletes ápolószere. Simítja a ráncokat, puhává, bársonyossá teszi a bőrt. Tökéletes bőrfiatalító hatás érdekében használj utána rózsás arckrémet!

 

Arctonik narancsvirág vízzel

 • 80 g ioncserélt víz vagy kedvenc ásványvíz
 • 15 g narancsvirág víz
 • 5 g alkohol
 • (6 cseppnyi édes narancs illóolaj)

 

Keverd el a narancs illóolajat az alkoholban, add hozzá a többi összetevőt, és jól rázd össze!

Ezzel a természetes arctonik recepttel olyan kozmetikumot készíthetsz, ami az érzékeny bőrt nyugtatja és ápolja. A narancs illóolaj, mint a citrusfélék általában fényérzékenyítik a bőrt, így inkább olyankor használd, amikor 1-2 órán belül nem mész közvetlen napfényre.

A kész tonikokat tárolhatod pumpás flakonban, és fújhatod közvetlen a bőrödre. Ha inkább a vattapamacsos megoldásnál maradsz, akkor töltsd 100 ml-s flakonba, és tárold a fürdőszobában vagy a fésülködő asztalodon.

Bár a receptek tartalmaznak alkoholt, a bacik mégis megülhetnek benne. Ha szeretnél biztosra menni, akkor adj a tonikodhoz tartósítószert!

Tartalomhoz tartozó címkék: kencekészítés blog