Leírás és Paraméterek
INCI: Potassium Sorbate
CAS: 590-00-1
EINECS: 246-376-1
Megjelenés
Fehér, apró szemcsés anyag. A szorbinsav káliumsója, a természetben a madárberkenye gyümölcsében fordul elő.
Felhasználás és hatás
Sok kozmetikai termékben használják tartósítószerként, néhány gyártó a parabéneket helyettesíti vele. Az élelmiszeriparban kálium szorbáttal sajtot, bort, joghurtot, szárított húst péksüteményt, gyümölcsöt is kezelnek.
Hatékonysága savas közegben a legnagyobb. Szükség szerint ajánlott a termék Ph értékének korrigálása (tejsavval). Tartósításhoz vízzel hígítva oldott állapotban használja:
1 rész kálium szorbát, 5 rész desztillált víz (forralás után).
50 g oldathoz szükséges:
8,3 g kálium szorbát
41,7 g desztillált víz.
Meggátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium elszaporodását. Csíraölő hatása nincs, ezért csak kifogástalan higiéniával előállított termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg.
Tárolás
Fénytől és melegtől védett, száraz helyen tárolandó.
gramm | 10 |